Spomenik prirode Tajan

Subota, 30. januar 2016.

Blizina prelijepih  izletišta, planina i netaknute prirode gradovima jeste jedna od  bitna karakteristika Bosne i Hercegovine, pogotovo Sarajeva, na kojoj nam zavide mnogi strani turisti koji dođu u posjetu. Na samo otprilike sat i trideset minuta od Sarajeva, a 20 km od Kaknja imamo priliku da uživamo u izuzetnoj ljepoti kanjona rijeke Mašice, Suhe i Duboke Tajašnice, Mašičkog jezera i brojnih  speleoloških objekata smještenih na području planine Tajan u Zeničko-dobojskom kantonu, između općina Zavidovići, Kakanj i Vareš.  Sa svojih oko 5.000 hektara zaštićene površine Tajan predstavlja najveći spomenik prirode u Bosni i Hercegovini.  Pregršt aktivnosti za uživanje –  planinarenje, brdski biciklizam, posjete pećinama, uživanje u endemskim biljkama, roštiljanje uz jezero, te korištenje uređenih  sportskih terena i dječijih igrališta, jesu razlozi zbog čega je ovo zaštićeno područje iz dana  dan sve više posjećeno od strane domaćih i stranih turista. Oko 200 km markiranih i GPS uređajem snimljenih staza, koje prolaze kroz predivnu gustu šumu, za sve ljubitelje planinarenja i brdskog biciklizma predstavljaju pravi raj. Svoj status spomenika prirode Tajan dobiva 2008. godine i predstavlja najmlađe zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini.

tajan_spomenik_prirode

Spomenik prirode Tajan

Mi smo se odlučili za planinarenje, tačnije za pohod na vrh Tajan na 1.297 m n/v. Tako da se, zadnjeg vikenda u januara, ekipa od dvanaest žena i jednog psa u ranim jutarnjim satima zaputila  iz Sarajeva prema Kaknju, gdje smo napravili pauzu za kafenisanje i onda dalje nastavili prateći putokaze,  do poznatog izletišta Ponijeri, naše polazne tačke.  Ponijeri su vikend naselje i izletište sa ski stazom, koje je udaljeno samo 20 km od Kaknja i nalazi se na  rubnom južnom dijelu Spomenika prirode Tajan, na 1.000 m n/v. Kad dođete na Ponijere desno je ski staza, vikendice i kafici, a lijevo put vodi prema izletištima Kamenica i Pepelari, jezeru Mašica, Prašumi i vrhu Tajan. Auta smo ostavili na parkingu kod ski staze i krenuli u našu avanturu. Nakon 15- tak minuta hodanja stižemo do partizanskog spomenika na Hmeljicu, koji je podignut u ime svih nastradalih u Šestoj neprijateljskoj ofanzivi krajem 1943. i početkom 1944. godine. Tu prateći putokaze skrećemo na šumsku stazu i nakon malo penjanja uzbrdo stižemo na  prelijepu, veliku  livadu prekrivenu snijegom. Dalje se put račva na dvije staze. Jedna vodi do Prašume, a druga do našeg odredišta i izletišta Kamenica. Prolazimo kroz predivno nepregledno carstvo crnogorične šume i udišemo miris borovine. Nakon otprilike sat vremena hodanja polako počinje uspon do vrha Tajan , a jedan dio staze se odvaja prema kanjonu rijeke Suha (1.220 m n/v).  Zadnjih 10 minuta velikog uspona prolazimo brzo i zadihani osvajamo najveći vrh Tajana.  Pogled na  ogromno šumsko prostranstvo je fascinatan. U daljini se vide planine Vlašić, Perun i Vranica.  Ljepota koja se riječima ne može opisati, već je svako treba doživjeti !

spomenik_prirode_tajan_1

Pogled s vrha Tajan

Odmah je pao dogovor da ćemo uskoro opet doći i istražiti druge dijelove Tajana. Od Ponijera do vrha nam je ukupno trebalo 2h laganog hoda uz kratke pauze. Nakon što smo popili čaj, prezalogajili i nauživali se u pogledu polako smo krenuli nazad. Raspoloženi, opušteni i inspirisani ovom predivnom ljepotom vraćamo se  u Sarajevo.

Komentariši

Your email address will not be published.