Park prirode Blidinje

18. Oktobar 2015. godina

U nedjelju 18. Oktobra PD Trebević, Istočno Sarajevo i PSD Džemal Bijedić, Sarajevo organizovali su treći po redu izlet za djecu iz SOS sela Kinderdorf i osnovne škole Sv. Sava, u okviru projekta škola planinarenja “Prođoh Bosnom i Hercegovinom kroz gradove”,finansiran od  strane Norveške ambasade.

Krenuli smo ujutro u 8h sa autobuske stanice u Lukavici. Prva stanica bila nam je Jablanica, gdje obilazimo srušeni most na rijeci Neretvi, simbol sjećanja na  “Bitku na Neretvi”, poznatu još kao “Bitka za ranjenike”, koja se vodila početkom 1943. godine za spas preko 4.000 partizanskih ranjenika i predstavljala je završetak Četvrte neprijateljske ofanzive. U sklopu memorijalnog kompleksa pored srušenog željezničkog mosta je i stara lokomotiva  smještena na desnoj obali rijeke Neretve, a u neposrednoj blizini i Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi, koji je otvorio Josip Broz Tito 1978. godine.

bitka_za_ranjenike_na_neretvi

Bitka za ranjenike na Neretvi

Na početku puta Jablanica – Rama, Prozor skrenuli smo lijevo na put koji kroz selo Doljani i Sovići vodi do našeg odredišta Park prirode Blidinje. Nakon otprilike sat vremena vožnje uzbrdo dolazimo do Sovićkih vrata i kao da ulazimo u drugi svijet, pred nama se otvara predivan  pogled na suncem obasjano Dugo polje, Čvrsnicu u svojim jesenjim bojama i gordi Vran. Ova veličanstvena krška visoravan, koju sa istočne strane štiti Čvrsnica a sa zapadne Vran, dugačka  je 25km, te široka 4km. Vozeći se prema motelu Hajdučke vrleti, našoj slijedećoj stanici, prolazimo pored naselja Risovac, koje je sa više stotina vikendica i istoimenim skijalištem smješteno u podnožju Čvrsnice. U neposrednoj blizini nalazi se motel Hajdučke vrleti, sjedište poznate  Hajdučke republike, koju je Vinko Vukoja Lastvić osnovao 2002. godine u znak sjećanja na poznatog hajduka Mijata Tomića. Ova samoprogašena mikrodržava ima svoju vlastitu valutu (kubura), Ustav, zastavu, himnu i putovnicu. Tu smo se odmorili i ručali, te onda krenuli u obilazak jednog dijela nekropole stećaka, koja je 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika BiH. Do stećaka smo došli pješke skrenuvši prije motela lijevo i hodajući otprilike  2km makadamom. Inače nekropola je podijeljena na više lokacija u Dugom polju (Zmijska gomila pored glavnog puta, druga u Risovcu i treća kod obližnjeg sela Orašca), a sastoji se od ukupno 150 stećaka. Osim tragova ilirskih grobova tu su i ostaci  rimskih cesta, što dokazuje da je Blidinje bilo naseljeno još prije 2,500 godina.

stecci_dugo_polje_park_prirode_blidinje

Stećci u Dugom polju

 

Park prirode Blidinje osnovan je u aprilu 1995. godine. Obuhvata površinu od 364km kvadratna i nalazi se na prostoru općina Posušje, Tomislavgrad i Jablanica.  Zapadnu granicu čini planina Vran sa svojih 2 074 metara nadmorske visine. Prema nekima Vran je dobio ime zbog svog tamnog izgleda zahvaljujući šumama endemičnog bora munike, dok drugi smatraju da je to zbog vrana, koje su nekada u velikom broju naseljavale podnožje planine. Na istoku Blidinje je ograničeno gorostasnom Čvrsnicom, čiji vrh Pločno sa svojih  2 226 metara predstavlja najviši vrh u Hercegovini.

pogled_na_cvrsnicu_iz_dugog_polja_park_prirode_blidinje

Pogled na Čvrsnicu iz Dugog polja

Naša zadnja stanica bila je obilazak Blidinjskog jezera, koje se nalazi na krajnjem jugozapadu Dugog polja, na 1 184 metara nadmorske visine. Sa svojom površinom od 2,5km kvadratna spada u red najvećih prirodnih planinskih jezera u BiH. Jezero, kao i sama dolina, produkt  je dva ledena doba, odnosno nastalo je povlačenjem i topljenjem glečera sa planine Čvrsnice. Neki autori smatraju da je i razvoj stočarstva imalo značajan uticaj na Blidinjsko jezero, jer su stočari kako bi spriječili gubitak vode zatvarali ponore granama i ilovačom. Zauzima površinu od oko 2,5km kvadratna, a dužina obalske linije je oko 7km. Osim kišom i snijegom jezero se dopunjuje i bujičnim tokovima, koji se slivaju sa sjevernih padina Čvrsnice, istočnih strana Vrana i okoline Dugog polja. Dosta je plitko s obzirom da mu je prosječna dubina 30tak cm, a najveća dubina ne premašuje 3m i to u vrijeme velikih padavina i topljenja snijega. Ljeti gubi dosta vode isparavanjem usljed velikih vrućina, a par puta je znalo i da potpuno presuši. S obzirom da temperature zimi znaju da se spuste i do minus 40 Celzijusevih stepeni, jezero se potpuno zaledi i tek početkom mjeseca aprila počinje se otapati.

Iako je čitav dan puhao prilično hladan i jak vjetar, ipak sunce je uspjevalo da nas koliko toliko ugrije. Uz jezero se nalazi i nedavno sagrađeni Planinarski dom Blidinje, gdje smo se i parkirali kako bi uživali u ljepotama Blidinjskog jezera i  krajolika. Članovi Planinarskog doma Orlova stina iz Tomislavgrada ugostili su nas u svom domu i odmah je pao dogovor da dođu u posjetu PD Trebević, Istočno Sarajevo i da zajedno obiđemo planine u okolini Sarajeva. Djeca su odlučila da vrijeme provedu uz jezero igrajući se  aberečke abertude, aber koga ćete, divne igre koju pamtim iz svog djetinjstva. Ja sam uživala sjedeći uz jezero, gledajući i upijajući svu ljepotu Čvrsnice kako se u  jesenjim bojama u kombinaciji sa tamnim izgledom munike uzdiže iznad jezera, prkosna i veličanstvena. Mi smo obišli tek mali dio od bogatog sadržaja kojeg nudi Park prirode Blidinje (botaničko-zoološki rezervat Masna Luka i Franjevački samostan u podnožju Čvrsnice, neobičan prirodni fenomen Hajdučka vrata na Čvrsnici, svetište na Kedžari poznato po grobu Dive Grabovice, planina Vran itd.). Uspjela sam zabilježiti fotoaparatom dio ove ljepote, ali da bi iskusili predivnu energiju koju nosi ovo mjesto morat ćete doći i uvjeriti se u to sami.

park_prirode_blidinje_jezero

Blidinje jezero

Komentariši

Your email address will not be published.