7. Slet planinara “Trebević 2015”

  1. Oktobar 2015.godina

Već sedmu godinu zaredom PD “Trebević”, Istočno Sarajevo organizovalo je sada već tradicionalni slet planinara na Trebeviću. Kao dosadašnjih godina i ove godine slet je održan tokom prvog vikenda u mjesecu oktobru. U petak 2. oktobra  počelo je  okupljanje planinara i prijava gostiju u planinarskom domu Čelina.  Dom Čelina je izgrađen 1954/55.godine i nalazi se pored puta za Jahorinu, otprilike 5-10 minuta vožnje od Brusa, sakriven u predivnoj gustoj šumi.

planinarski_dm_celina_trebevic

Planinarski dom “Čelina”, Credit: Zoran Lučić

Sutradan u 10h oficijelno je otvoren slet i otprilike oko 160 planinara, od čega su veliki broj  bili osnovci i srednjoškolci, krenulo je  prema vrhu Trebevića. Drago mi je da je čak preko 80 mladih učestvovalo u ovom sletu, jer se na ovaj način kod njih razvija svijest i ljubav  prema prirodi i planinarenju, kao jednom korisnom načinu provođenja slobodnog vremena i očuvanja zdravlja uz stvaranje novih poznanstava i druženje. Prethodnih dana vrijeme je bilo promjenjivo, ali subota je osvanula predivna, sunčana i sa samo par oblaka, kao stvorena za slet. Nakon kratkog hodanja cestom malo ispod doma skrenuli smo na stazu, koja je nazvana Željin put, te se tuda popeli do Puhove ravni. Kako je jesen došla tako se i trava počela sušiti i čitava ravan je počela da poprima zlatno žutu boju. S obzirom da je još uvijek bilo jutro magla se zadržala u kotlini i činilo se kao da gledamo u bijelo more iz kojeg vire mali otočići prekriveni zelenilom. Odavde smo mogli da vidimo vrh i južnu stranu Trebevića, koja je zbog uticaja vjetra većim dijelom gola i krševita. Nakon kratke pauze krenuli smo dalje uzbrdo, te uskim šumskim puteljkom spojili se na stazu koja od Dobrih voda vodi do samog vrha. Odmah ispod mjesta spajanja ove dvije staze nalazi se i Vidikovac, odakle se pruža pogled na selo Dovliće, cestu Brus- dom Čelina i Sarajevo –Pale, te okolna brda. Plan je bio da slet ove godine bude malo zahtjevniji i da se duže družimo na samoj stazi zbog čega nismo nastavili ovim putem do vrha, već smo se spustili do Dobrih voda i onda desno od ostataka razrušenog planinarskog doma skrenuli prema putu preko zapadnog grebena. Dotle nas je vodio šumski put sa pogledom na dio grada, Crepoljsko, Ozren i put prema Palama. Na jednom dijelu stazu presijeca put, kojim se može doći i autom skroz do Sofa ispod vrha Trebevića, gdje se nalazi i televizijski repetitor. Kad smo izašli iz guste šume i došli do početka uspona na zapadni greben pred nama se ukazao veličanstveni pogled na čitavo Sarajevsko polje i okolne planine kao što su Bjelašnica,Visočica i Treskavica.

staza_prema_vrhu_trebevica_preko_zapadnog_grebena

Preko grebena do vrha Trebevića Credit: Zoran Lučić

Nakon otprilike sat i 20 minuta penjanja uz kraće pauze osvajamo i sam vrh Trebevića sa svojih 1629m nadmorske visine. Čekajući da se svi planinare okupe na vrhu iskoristili smo vrijeme za fotografisanje i odmaranje. Nazad smo išli stazom vrh-Dobre vode, s tim da smo  kod Vidikovca skrenuli na stazu Željin put preko Puhove ravni i tako napravili puni krug oko vrha Trebevića. Nakon pet sati hodanja uz kraća zadržavanja stižemo do naše početne tačke, doma Čelina.

U domu nas je dočekao organizovani ručak, tradicionalni grah spravljen u kazanu na čistom planinarskom zraku. Prema  programu sleta usljedila je  podjela diploma učesnicima i druženje, koje je trajalo kasno u noć. Sutradan gosti su ispraćeni i slet je zatvoren.

vrh_trebevica

Vrha Trebevića

Na ovom 7. Sletu planinara učestovali su: OŠ “Aleksa Šantić” i “Petar Petrović Njegoš”, Planinarska sekcija OŠ “Sveti Sava”, PD “Videta” – Srbac , PSD “Klekovača” – Prijedor, PD “Čičak” – Čelinac, PD “Manjača” – Banja Luka, PESD “Ozren-Kraljica 883” – Petrovo, PSD “Majevica”- Bijeljina, Planinarska sekcija SŠC “Milutin Milanković”- Milići, PD “Komić”- Milići, PD “Glasinac”- Sokolac, PD “Visočnik”- Han Pijesak, PD “Javorina”- Pale, PESD “Runolist 05” – Trnovo, PSD “Treskavica”- Trnovo, PSD “Lelija”- Kalinovik, PK “Visokogorci Crne Gore”- Podgorica, PSK “Prekornica”- Danilovgrad i HPD “Bjelašnica 1923”- Sarajevo.

Sljedeće godine nadam se da će slet posjetiti još više planinara, a posebno  još više osnovaca, srednjoškolaca i drugih mladih.

Komentariši

Your email address will not be published.